Bekijk onze
producten

Showroom open in het weekend : zaterdag: 10u-17u - zondag: 10u-15u

Wijziging openingsuren :

donderdag 9 mei 2024 (O.H. Hemelvaart 10u-15u)

Showroom open in het weekend : zaterdag: 10u-17u - zondag: 10u-15u

Wijziging openingsuren :

donderdag 9 mei 2024 (O.H. Hemelvaart 10u-15u)

De loopband - cardio in comfort

In de geschiedenis van fitness zijn er al vele toestellen en gadgets gekomen en gegaan. De loopband is één van die toestellen dat niet meer weg te denken is en nog steeds enorm populair is voor cardiovasculaire trainingen.

Het is het ideale alternatief voor mensen die normaal gezien buiten lopen en tijdens de winter hun trainingen willen verderzetten zonder de ongemakken van bijvoorbeeld een koude, gladde ondergrond. Er is een verschil in loopervaring en spierbelasting met buiten lopen maar hier went het lichaam zich snel aan.

Om de beste prijs/kwaliteit loopband te vinden, is er vooraf heel wat opzoeking en onderzoek nodig. De aankoop hiervan is verschillend van gebruiker tot gebruiker, en wordt meestal bepaald door de intensiteit van het gebruik hiervan.

Over het algemeen blijven joggers en lopers hun loopband langer gebruiken dan andere fitnessapparaten en is de gemiddelde trainingstijd ook langer dan bij andere soorten trainingen. Vandaar dat de kwaliteit van de motor van enorm belang is bij de aankoop van een loopband.

Hoeveel paardenkracht heb je nodig?

Motor loopband

Het belangrijkste onderdeel van de loopband is de motor. Deze krijgt het zwaar te verduren tijdens de trainingssessie, dus een stevige en krachtige motor is absoluut noodzakelijk.

Om dit te bepalen, moet je vooral kijken naar het duurvermogen of de paardenkracht, die idealiter tussen 2 en 3 PK zou moeten liggen. Deze is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit aan gebruik en het aantal gebruikers in totaliteit.

Hoe meer gebruik, hoe groter de motor moet zijn. Kies voor een DC- of gelijkstroommotor als minder lawaaierig alternatief. Een goede motor zal niet veel geluid maken bij een hoge snelheid.

Tip bij bezoek aan een showroom:

Zet een loopband eens op hoge snelheid en luister naar het geluid.

Veel geluid betekent een minder goede motor en dus een mindere kwaliteit. Dit heeft te maken met de rollers die erin zitten. Hoe groter de rollers, hoe minder toeren dat de loopband hoeft te maken voor dezelfde snelheid. Het toerental (RPM) wordt namelijk op deze wijze verlaagd.

Een bijkomstig voordeel is dat dit slijtage tegen gaat en de loopband dus een langere levensduur heeft.

Waarop te letten bij het loopvlak

Een andere belangrijke eigenschap van de loopband is het loopvlak en de demping hiervan.

Een breed loopvlak is veiliger en comfortabeler lopen dan een wat smaller loopvlak. Bij een smal loopvlak is de kans groter op een misstap en bijgevolg op een ongeluk. Daarom ook moet de loopband voorzien zijn van een noodstop. Je kan een gesp aan je broek vastmaken welke uit het apparaat schiet wanneer je te ver naar achter komt te lopen, ten val komt of naast het apparaat zou belanden.

Om het comfort van het lopen op een loopband nog te vergroten, zou de loopband moeten beschikken over een actieve demping of een zogenaamd schokabsorberend loopvlak. Dit zorgt voor een verminderde belasting op de spieren, knieën en gewrichten.

Oppervlak loopband

Een goede actieve demping is een absolute must voor een geschikte loopband.

Hoe je de stabiliteit en betrouwbaarheid kan testen

Op een breed loopvlak is het veiliger en comfortabeler lopen dan een wat smaller loopvlak, met andere woorden: hoe breder de loopband, hoe beter. Een loopband met een breedte van ongeveer 40 cm of meer is het beste, maar zal ook de prijs opdrijven.

Let ook op de lengte van de loopband: hoe groter de loper, hoe langer zijn benen, des te langer moet de loopband zijn. De lengte van het loopvlak moet minstens 130 tot 150 cm bedragen, om optimaal van de loopband gebruik te maken.

Tevens is elke loopband voorzien van een noodstop. Je kan een gesp aan je broek vastmaken welke uit het toestel schiet wanneer je te ver naar achter komt te lopen.

Alle Kettler, Tunturi en Finnlo loopbanden zijn opklapbaar. Dit is erg handig als je de ruimte goed kunt gebruiken als de loopband niet gebruikt wordt.

Hoe voorkomen dat een loopband saai wordt

Trainen op een loopband kan na een tijdje erg saai worden. Daar zijn zelfs doorwinterde joggers het over eens. Toch zijn er voldoende tips om je trainingsschema vol te houden, vandaar dat het essentieel is dat je over voldoende variatiemogelijkheden beschikt.

Kies daarom best voor een model dat een aantal voorgeprogrammeerde trainingsplannen heeft met telkens een verschillende snelheid en hellingsgraad.

Top of the bill zijn de loopbanden welke voorzien zijn van een app, welke je in staat stellen de ongelimiteerde mogelijkheden te benutten van het toestel. Tegelijk kan je een route uitstippelen, zodat je kan lopen waar je wil: in hartje Parijs met een passage onder de Eifeltoren, in Londen op Times Square, in de USA in de Grand Canyon, ...

Trainingsplannen

Een passend toestel

Bepaal op voorhand de maximale afmetingen waarbinnen de loopband moet passen en zorg ervoor dat deze niet overschreden worden. Denk eraan dat loopbanden er altijd kleiner uitzien in een gigantische toonzaal dan in je eigen huiskamer.

Controleer ook of het toestel makkelijk verplaatsbaar is, handig weggeborgen kan worden en niet te veel geluidsoverlast veroorzaakt.

Onderhoud en garantie

Onderhoud en garantie

Een goede loopband is ook vaak te herkennen aan de lengte van de garantieperiode die op het product geldt. Deze garantie bedraagt bij een matig model 1 jaar of zelfs minder, terwijl op de betere loopbanden veelal drie jaar of meer garantie wordt gegeven.

Ook is belangrijk welke mate van onderhoud een loopband nodig heeft. De meeste loopbanden moeten om de drie maanden even bespoten worden met een siliconenspray of olie. De duurdere orthopedische loopbanden zijn vaak onderhoudsvrij, en hoeven geen behandeling, deze verloopt automatisch.

Verder moet het loopvlak ook voldoende dik zijn om een langere levensduur te garanderen.

Onderhoud verrichten aan de loopband

Om een maximale levensduur van je loopband te hebben en te houden is regelmatig onderhoud van belang. Je maakt je eigen wagen toch ook schoon en vult regelmatig olie bij om problemen te voorkomen.

Het onderhouden en smeren van een loopband is erg belangrijk en komt de levensduur ten goede.

Na elk gebruik:

Na gebruik telkens de console en zijrails afkuisen met een vochtig doekje, dit voornamelijk om het zweet te verwijderen, maar ook om schade aan het toestel te vermijden, en het voorkomen van oxidatie.

Elke week:

Maak de console, de handgrepen en de loopband uitsluitend schoon met water en een schoonmaakmiddel op zeepbasis. Gebruik een zachte katoenen doek, en gebruik in geen geval papieren doekjes, deze schuren en kunnen de oppervlakte beschadigen.

Het reinigingsmiddel mag geen alcohol of ammoniak bevatten, ammoniak zorgt voor verkleuringen in het aluminium, en gebruik nooit oplosmiddelen op kunststof onderdelen.

Controleer of de noodstopknop en het veiligheidskoord naar behoren werken.

Elke maand:

De loopband zweeft en rolt over een gladde plaat. Om de motor niet extra te belasten, ook niet wanneer je op de loopband loopt, is het van belang dat de loopband regelmatig gesmeerd wordt. Controleer daarom maandelijks of de smering nog niet is opgedroogd.

Trek de loopband zelf even omhoog en wrijf met je hand over de plaat:

  • wanneer deze nog olieglad is hoef je niets te doen,
  • wanneer deze droger aanvoelt moet je even de plaat inspuiten met een siliconen olie.

Doe het eventueel in een aantal stapjes, want teveel olie betekent dat bij het draaien van de band de overtollige olie zal wegspatten.

Wanneer je bijvoorbeeld de loopband dagelijks 1 uur gebruikt, dien je de onderliggende plaat één maal per maand in te spuiten met siliconen olie.

Elke drie maanden:

De motor van de loopband zuigt stof aan, en omdat deze vrijwel volledig is afgedekt kan het stof niet weg en hecht het zich vast aan allerhande mechanische en elektronische onderdelen.

Verwijder daarom de kap van de voorkant en reinig de binnenkant van het toestel met een stofzuiger. Wees voorzichtig in de buurt van de onderste printplaat zodat je geen draden of aansluitingen losstoot. Wanneer je je stofzuiger op een blaasstand kunt zetten werkt dit nog effectiever.

De band op spanning houden en ervoor zorgen dat de band in het midden blijft lopen is zeer belangrijk. Controleer de spanning van de loopband en stel deze indien nodig af. Het is met name na de eerste 30 dagen gebruik belangrijk om de spanning van de loopband te controleren.

De aandrijfband nakijken op zichtbare schade of op barstjes en scheuren. Bij normale gebruiksomstandigheden moet de band tussen de 40.000 en 50.000 km moeten meegaan.

Loopband | Fitness Gids