Bekijk onze
producten

Showroom open in het weekend : zaterdag: 10u-17u - zondag: 10u-15u

Showroom open in het weekend : zaterdag: 10u-17u - zondag: 10u-15u

Het geschikte fitnessapparaat

Het besluit is er: ik ga fitnessen!

Wanneer je je gaat oriënteren op de aanschaf van een fitnessapparaat, dan zie je direct dat er een enorme keuze is: fietstrainers, looptrainers, crosstrainers, ... noem maar op. Robuust, klein, met veel of weinig trainingsprogramma's, functies en accessoires. Dit alles in diverse prijsklassen.

De grote vraag is dan: welke trainer is voor mij het meest geschikt?

Laat in ieder geval altijd meespelen wat je prettig vindt. Fitness is fun dus je moet ook plezier hebben. Neem nu de fietsergometer, die is al sinds jaar en dag populair. Waarom? Omdat mensen graag fietsen. Je kunt rustig naar het nieuws of een film kijken terwijl je op je hometrainer zit. Een mooie combinatie van nuttig en aangenaam, die ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft.

Daarnaast is het van belang om goed na te denken over het doel: wat wil je met thuis trainen bereiken? Ieder trainingsapparaat heeft zo zijn eigen functie, zoals bijvoorbeeld het versterken van bepaalde spiergroepen, of wat meer geschikt voor afvallen, en natuurlijk altijd het verbeteren van je conditie.

Ook een arts kan je helpen bij de keuze van het juiste fitnesstoestel voor jouw specifieke situatie.

Kort en bondig

Hieronder krijg je een kort overzicht van de meest bekende fitnessapparaten:

Bij elk fitnessapparaat kan je doorklikken naar een meer uitgebreide uitleg.

De hometrainer

Spiergroepen hometrainer

De hometrainer is waarschijnlijk één van de oudste en bekendste fitnesstoestellen dat op de markt verkrijgbaar is. Doordat de hometrainer 'meestal' eenvoudig in gebruik is en dat ieder merk wel een budgetvriendelijk instapmodel heeft is dit nog steeds een van de meest voorkomende fitnesstoestellen.

De meeste modellen onderscheiden zich van elkaar door het gebruikte rem- en aandrijfsysteem. De dag van vandaag ondersteunen vrijwel alle hometrainers ook het trainen op hartslagfrequentie.

Op de duurdere modellen heb je meestal ook de functie om je trainingsvoortgang te loggen (zowel op de hometrainer als op een pc). Zij laten toe om de trainingen van 1 of meerdere personen bij te houden en op te slaan. Zo kan je iedere keer je verbetering zien ten opzichte van je vorige trainingen wat voor sommige mensen een enorme motivator is om de schema's te blijven volhouden.

Gemiddeld energieverbruik: 610 kCal tijdens 1 uur trainen aan 150 watt.

Bekijk meer informatie over de hometrainer

De crosstainer

Spiergroepen crosstrainer

De crosstrainer heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de meest populaire fitnessapparaten verkrijgbaar op de markt. Een van de balangrijkste reden hiervoor is dat de beweging ideaal is voor uiteenlopende trainingsdoelen en voor verschillende fitnessniveaus.

Enkele voordelen van het werken met een crosstrainer is dat de 'elliptische' beweging zorgt voor een minimale belasting van de gewrichten en dat bijna alle spiergroepen gelijkmatig aangesproken worden.

Dit alles maakt dat de crosstrainer een populair toestel is bij zowel beginnende als gevorderde sporters. Of het nu is om gewicht te verliezen of om intensieve cardio-trainingen te doen, de crosstrainer is er ideaal voor.

Gemiddeld energieverbruik: 720 kCal tijdens 1 uur trainen aan 150 watt.

Bekijk meer informatie over de crosstrainer

De roeitrainer

Spiergroepen roeitrainer

De roeitrainer is hoogstwaarschijnlijk het meest allround fitnesstoestel dat de dag van vandaag op de markt verkrijgbaar is. Het grote voordeel van dit apparaat is dat het krachttraining en conditietraining combineert en inzetbaar is om iedere doelstelling te bereiken op vrijwel ieder niveau, of het nu afvallen, cardiotraining, conditie of het opbouwen van spiermassa is.

Tijdens het roeien krijgen zowel armen als benen een volledige workout zonder al te veel impact te moeten verduren. Eveneens worden de spieren rond de romp ook getraind. Bij het roeien worden vrijwel alle spiergroepen aangesproken, ook de onderliggende spieren rond de heupen.

De roeitrainer laat ook mensen met rugklachten toe op een veilige manier van hun workout te genieten.

Gemiddeld energieverbruik: 750 kCal tijdens 1 uur trainen aan 150 watt.

Bekijk meer informatie over de roeitrainer

De loopband

Spiergroepen loopband

In de geschiedenis van fitness zijn er al vele toestellen en gadgets gekomen en gegaan. De loopband is één van die toestellen dat niet meer weg te denken is en nog steeds enorm populair is voor cardiovasculaire trainingen.

Het is het ideale alternatief voor mensen die normaal gezien buiten lopen en tijdens de winter hun trainingen willen verderzetten zonder de ongemakken van bijvoorbeeld een koude, gladde ondergrond.

Er is een verschil in loopervaring en spierbelasting met buiten lopen maar hier went het lichaam zich snel aan.

Gemiddeld energieverbruik: 800 kCal tijdens 1 uur trainen aan 10 km/u.

Bekijk meer informatie over de loopband

De trilplaat

Spiergroepen trilplaat

De trilplaat is een fitnesstoestel dat bij heel wat mensen tot de verbeelding spreekt aangezien je er snelle resultaten mee boekt en dit met een 'minimum' aan inspanning. Een workout met een trilplaat moet vooral gezien worden als een aanvulling op een sportieve levensstijl.

De vibratie trainingen zijn makkelijk te integreren met je gewone trainingsroutine. Er zijn echter ook een aantal misvattingen rond dit toestel. Deze vibratie trainingen zorgen namelijk niet voor een verbetering van je conditie, wel voor spierversteviging (in minder tijd dan bij een klassieke krachttraining), bij een vermageringsplan (door extra spierweefsel aan te kweken) en bij het bestrijden van cellulitis.

Het toestel heeft de wereld veroverd, met duizenden trouwe aanhangers waaronder beroemdheden, topsporters en gewone gebruikers, en er zijn honderden artikelen gepubliceerd over de opmerkelijke resultaten die er mee behaald kunnen worden.

Gemiddeld energieverbruik: 250 kCal tijdens 30 minuten trainen op gemiddelde intensiteit.

Bekijk meer informatie over de trilplaat

Het geschikte fitnessapparaat | Fitness Gids