Bekijk onze
producten

Showroom elke dag open:

vrijdag 1 november 2019 (Allerheiligen 10u-15u)

Bezoek onze showroom

Wij zijn elke dag open van 10u tot 17u
en op zondag van 10u tot 15u

Routebeschrijving

Showroom elke dag open:

vrijdag 1 november 2019 (Allerheiligen 10u-15u)

De voor- en nadelen van CrossFit

Het CrossFit programma heeft bijna een cultstatus bereikt over de hele wereld. Je zult mensen tegenkomen die erg voor of erg tegen CrossFit zijn. Waar andere mensen denken dat het de meeste efficiënte manier van trainen is zeggen juist andere mensen dat het een gevaarlijke tijdsverspilling is en zeker niet de meest efficiënte manier te trainen.

Het is dan ook belangrijk dat we een grondig overzicht hebben van zowel de voor-en nadelen van dit programma.

We beginnen met de voordelen en komen dan terug op de nadelen.

De voordelen van CrossFit

Een compleet atleet

CrossFit alle fronten

De mission statement van CrossFit stelt dat ze gespecialiseerd zijn in het nergens in specialiseren. Dit is een programma dat zich niet zozeer richt op kracht, explosiviteit of uithoudingsvermogen, maar het uiteindelijke doel is dat mensen op alle fronten fitter worden.

Dit maakt het een goed programma voor mensen die niet voor een bepaalde sport of hobby trainen maar gewoon een betere conditie willen hebben en wat gewicht willen verliezen.

Concurrentie

Bij CrossFit is er een voortdurende vriendelijke concurrentie met elkaar waar het programma zelf op gebaseerd is.

Elk jaar worden de CrossFit Games gehouden die steeds meer aandacht krijgen van zowel deelnemers en toeschouwers trekt. Tegenwoordig worden de CrossFit Games (en de meest bekende CrossFit atleten) ook gesponsord.

CrossFit Games

De bewering dat CrossFit van fitness een sport heeft gemaakt is dan ook wel waar. Als je alleen naar de sportschool gaat dan motiveer jij je enkel tegen vorige prestaties. Echter, zeker bij CrossFit lessen merken mensen dat zij zichzelf steeds meer willen bewijzen tegenover de andere mensen in die groep.

Afwisseling

CrossFit afwisseling

Het komt weinig voor dat CrossFit programma’s hetzelfde zijn, en daarnaast is er ook geen einde aan het programma aangezien het altijd aangepast kan worden om het meer afwisselend te houden.

Een van de redenen dat veel mensen vaak stoppen met 'gewoon' fitness is het feit dat ze op een gegeven moment alles wel een beetje gezien hebben.

Met voldoende afwisseling ga je dit tegen en zorg je ervoor dat mensen enthousiast blijven over elke les.

Getimede uitdagingen

De getimede training draagt sterk bij aan de goede conditie die het CrossFit programma biedt. Wanneer mensen gewoon naar de sportschool gaan dan hebben ze vaak alleen een tijdsdruk van zichzelf, als ze dus even geen zin hebben dan gaan ze wat water drinken of stoppen ze even voor een praatje met iemand die ze kennen te slaan.

Gebruik maken van getimede uitdagingen stellen mensen in staat om het tegen zichzelf of anderen op te nemen en hun resultaten vergelijken. Dit maakt het veel eenvoudiger om eventuele verbetering bij te houden.

Daarnaast zal zo voor veel mensen het uithoudingsvermogen er ook aanzienlijk op vooruitgaan door op deze manier te trainen.

Er worden gewichten gebruikt tijdens cardio training

CrossFit gewichten

Door het gebruik van getimede uitdagingen en een combinatie van weerstandsoefening wordt ons spieruithoudingsvermogen drastisch op de proef gesteld.

Het gebruik van gewichten maakt iemand niet alleen sterker, maar gewichten in plaats van machines zorgen ervoor dat de stabiliserende spieren die vandaag de dag vaak worden vergeten ook worden getraind. Hierdoor worden mensen niet alleen sterker, maar kunnen ze ook veel calorieën verbranden.

Voor degenen die problemen hebben om gewicht te verliezen is dit een van de redenen dat CrossFit goed werkt. De combinatie van krachttraining en efficiëntie zorgt voor een constant versnelde hartslag wat uiteindelijk goed is voor de vetverbranding.

Mensen vinden het leuk

Het CrossFit schema maakt gebruik van trainingsmethoden die we vaak niet meer tegenkomen in de normale sportscholen van vandaag. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining, het gooien met een medicijn bal, trainen op blote voeten.

CrossFit touwen

Fitnesscentra doen steeds minder aan daadwerkelijke training en steeds maar met nieuwe apparatuur, grote televisies en aerobiclessen zodat mensen met overgewicht iets te doen hebben.

De motivatie moet vanuit jezelf komen

CrossFit trainer

Een belangrijk onderdeel van de CrossFit mentaliteit is dat alleen jij uiteindelijk verantwoordelijk bent voor jouw eigen lichamelijke conditie. Het daadwerkelijk trainen is jouw verantwoordelijkheid en dus moet je zelf opletten wat jouw lichaam wel of niet kan.

Het is natuurlijk wel sterk aanbevolen dat beginners en zelfs mensen die al een paar lessen hebben gehad een personal trainer gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat je alle oefeningen goed doet zodat je uiteindelijk geen vervelende blessures oploopt.

Je hebt iemand nodig die je in de juiste richting duwt en ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft, maar niet iemand die ervoor zorgt dat je geblesseerd raakt.

Wat tot op heden het vaakst de negatieve aandacht trekt is het feit dat de bedenker van CrossFit, Greg Glassman, beweert dat CrossFit de allerbeste oplossing is voor iedereen.

Dat is natuurlijk niet het geval. Bijvoorbeeld, als iemand wil proberen om spiermassa op te bouwen dan is het wel duidelijk dat er veel efficiëntere methoden zijn om dat te doen.

Veel mensen die zeggen dat ze een hekel hebben aan CrossFit zeggen dat het geen resultaat oplevert, maar dit is niet waar. Het is zo dat sommige mensen geen hardcore bodybuilder willen zijn en toch gewoon fit en mooi gespierd willen zijn.

Echter, er zijn ook daadwerkelijke nadelen verbonden met CrossFit trainen.

De nadelen van CrossFit

Veel herhalingen met bepaalde oefeningen

CrossFit deadlift

Bij bepaalde oefeningen in het CrossFit programma wordt het aangeraden om de oefening vaak te herhalen. Laten we eens kijken bij de deadlift, waar de meeste mensen na vijf of zes herhalingen niet meer de hamstrings en andere spieren gebruiken maar eigenlijk alleen nog proberen de stang omhoog te krijgen.

Vergeet dan ook niet dat de meeste mensen weinig gebruik maken van hun bilspieren en vaak de hele dag door zitten. Mede hierdoor kan een dergelijke oefening leiden tot een blessure voor mensen die niet goed voorbereid zijn of mensen die zich niet goed hebben opgewarmd.

Nog een reden om eerst een personal trainer te nemen.

Zwaar tillen terwijl je vermoeid bent

Hoewel dit ook onder het bovenstaande punt zou kunnen vallen kan continue zwaar tillen terwijl je al vermoeid bent, in combinatie met de druk van de getimede uitdagingen, leiden tot een grotere kans op blessures.

Bepaalde oefeningen zoals bankdrukken of optrekken worden er niet beter op als je deze zo snel mogelijk probeert te doen.

Veel mensen hebben weinig of geen training

Zoals we al eerder hebben besproken kan het CrossFit programma worden aangepast aan alle niveaus, maar veel sportscholen hebben een alles of niets houding.

Dit kan ervoor zorgen dat mensen die de vastberadenheid hebben om fit te worden maar de vaardigheden hiervoor missen zich wel eens in een gevaarlijke situatie zouden kunnen bevinden.

CrossFit optrekken

Hoewel dit normaal gesproken de verantwoordelijkheid is voor de trainers, gaat het uiteindelijk wel om onze eigen veiligheid. Veel mensen hebben een slechte conditie of hebben weinig ervaringen met dumbells en barbells (gewichten). Mede hierdoor is het mogelijk dat mensen vrij snel een blessure oplopen, vooral als ze beginnen met groepslessen in plaats van lessen voor beginners.

De filosofie van het CrossFit programma zou echt meer moeten doen aan mensen te laten weten wat ze wel en wat ze niet zouden kunnen/moeten doen.

Alles wordt getimed

Ja, dit is ook vermeld als een voordeel, maar kan ook als een nadeel werken.

Er zijn mensen die zich uitsluitend richten op het snel doorlopen van alle oefeningen of proberen om alle andere mensen voor te blijven. Echter, vaak vergeten ze dan de juiste vorm van de oefening.

Het resultaat is een minder effectieve training en een vergrote kans op blessures.

Voeding

Het CrossFit programma stelt dat een dieet dat bestaat uit 30% vet, 30% eiwit en 40% koolhydraten het best mogelijke dieet is.

Echter, we weten dat geen twee mensen hetzelfde zijn, en daarom zal dit zeker niet voor iedereen het beste werken. Als het om voeding gaat is er niet één bepaald programma dat voor iedereen werkt.

Nonchalant qua veiligheid

Als je de website van CrossFit eens bekijkt dan zal het niet moeilijk zijn om hier voorbeelden van te vinden.

Bijvoorbeeld dit citaat van de bedenker van CrossFit: "Als je bang bent dat je met de (turn) ringen je nek breekt dan willen wij je niet bij CrossFit."

Dat klinkt zeker niet als een 'programma dat iedereen kan doen'. Het gaat zelfs tegen het CrossFit concept in dat jij je eigen trainer moet zijn.

De voor- en nadelen van CrossFit