Bekijk onze
producten

Showroom open in het weekend : zaterdag: 10u-17u - zondag: 10u-15u

Wijziging openingsuren :

zondag 31 maart 2024 (Pasen 10u-15u) & maandag 1 april 2024 (Paasmaandag 10u-15u)

Showroom open in het weekend : zaterdag: 10u-17u - zondag: 10u-15u

Wijziging openingsuren :

zondag 31 maart 2024 (Pasen 10u-15u) & maandag 1 april 2024 (Paasmaandag 10u-15u)

Goede voornemens en hoe je die motivatie behoudt

09-01-2019 | Geplaatst in: Scava
Nieuw jaar, nieuwe ik. Elke eerste januari is het opnieuw een vaste waarde. Elk jaar opnieuw geven we onszelf een hele waslijst aan fitness- en gezondheidsdoelen. De motivatie om te gaan sporten is vaak echter snel van korte adem. Geen onmiddellijk resultaat en verlies van motivatie zijn meestal heel bepalend in het al dan niet volhouden van je originele doelstellingen.

Elk cardio- en krachttoestel kan een meerwaarde zijn bij je thuis. Maar we vinden het wel belangrijk dat je het ook gebruikt. Een ongebruikt toestel is verloren geld. Daarom willen we je alvast een duwtje in de rug geven om een goede start te maken dit jaar. En vooral om die start ook vol te houden.

Doelen zijn belangrijk


Eerst en vooral is het belangrijk dat je doelen stelt. Dit maakt dat je iets hebt om naartoe te werken. Wel moeten deze doelen uiteraard haalbaar zijn. Onrealistische doelen gaan er enkel maar voor zorgen dat je gedemotiveerd raakt en dat je uiteindelijk onvermijdelijk stopt. En wanneer dat gebeurt ben je terug bij af.

Haalbare doelen stel je op door te beginnen bij je huidige levensstijl. Je ziet het maar al te vaak: mensen die plots beslissen om uit het niets 5 keer per week 2 uur lang te trainen. En dit dan meestal nog vlak na het werk, voor het eten. Dit gaat vaak goed, tot er iets tussen komt. Of tot de motivatie gaat dalen. En al snel vervallen die mensen met hun veel te ambitieuze doelen terug in hun oude levensstijl van niet trainen.
Begin niet onmiddellijk met een te zware workout

Ga niet onmiddellijk TE zwaar trainen


Hoe stel je dan wél haalbare doelen op?


Hieronder lijsten we een aantal nuttige tips op:

Vertrek vanuit je huidige levensstijl


Het best vertrek je bij het opstellen van realistische doelen dus vanuit je huidige leven. Besef wel dat enige opoffering noodzakelijk zal zijn. Je zal er sowieso iets voor over moeten hebben, maar je moet ook niet onmiddellijk je hele manier van leven om gaan gooien, want dat werkt dus ook niet.

Schrijf op wat je gaat doen


Schrijf gerust op wat jij als opoffering gaat doen om je doelen te behalen. Het zal snel duidelijk worden dat 5x per week trainen niet haalbaar is. Zo vaak sporten is trouwens ook niet noodzakelijk. Voor de grote meerderheid onder ons is sporten een hobby. Je doet het om je gedachten wat te verzetten, conditie een klein beetje op te bouwen en vetreserves te verbranden. Begin dus met slechts 2 à 3 keer per week 45 minuten te trainen.
Ga niet te snel te zwaar trainen

Kies geen te zwaar trainingsschema om mee te beginnen


Neem je rust


Laat steeds een dag tussen je trainingen open. Als je net begint met een bepaalde workout, moet je lichaam nog wennen aan de inspanningen die je ervoor nooit deed. Dit zet toch wel wat stress op je lichaam wat sneller kan leiden tot blessures. Bovendien zorgt stress voor de aanmaak van Cortisol. Dit zal op zijn beurt er dan weer voor zorgen dat je lichaam langer en vooral hardnekkiger je vetreserves zal vast houden. Rust is dus even belangrijk als je training zelf. Dit zal bovendien invloed hebben op je motivatie. Vanaf je iets systematisch kan opbouwen, voelt het niet aan als een dagelijkse sleur en zal er nooit een gebrek zijn aan motivatie.

Omring je met de juiste mensen


Het is nooit verkeerd om je te omringen met mensen die dezelfde doelen hebben als jij. Dit kan iemand van je vrienden of uit je gezin zijn. Ga op zoek naar iets van je samen kan doen. Als de motivatie van de een dan wat minder is, kan die terugvallen op de motivatie van de ander. Dit werkt trouwens ook in de andere richting. Als je trainingspartner het eens wat moeilijker heeft, help jij hem/haar weer even terug op weg en dat geeft jou dan weer een gevoel van voldoening.

Doe wat je graag doet


Kies iets dat je graag doet. Trainde je vroeger graag op een crosstrainer? Gan dan niet verder zoeken. Kies liever voor een workout die je graag doet dan een workout die je niet graag doet, maar wel enorm veel efficiënter is.

Stel: Je beslist om trainingsschema A te gaan volgen. Dit is een enorm efficiënt schema waarbij je 5x in de week gaat spinnen. Toch, spinning is iets wat je totaal niet graag doet. Dit wil zeggen dat je jezelf 5x in de week moet verplichten om te gaan trainen en bovendien moet je jezelf ook nog steeds tot de limiet pushen.

Trainingsschema B is iets minder efficiënt, je zal minder vaak moeten gaan trainen en je zal minder Kcal verbranden. Dit schema houd wel in dat je op je meest favoriete fitnesstoestel staat of dat je je meest favoriete sport kan beoefenen. Met dit schema zal je dus iets langer moeten wachten op resultaat, maar je kan het wel langer aanhouden.
Kies een workout die je leuk vindt

Kies voor een workout die je leuk vindt en kan aanhouden



Op korte termijn zou schema A wel het meeste resultaat geven, maar op lange termijn zou je dit schema opgeven en ga je het effect van het sporten verliezen. Bij schema B zijn de korte termijn resultaten net iets minder, maar je zal dit schema binnen een jaar nog steeds aan het volgen zijn. Op de iets langere termijn is het dus veel beter te kiezen voor de iets minder efficiënte workout die je makkelijk kan volhouden dan te kiezen voor de snelle resultaten.

Extra hulp


Als je na dit artikel nog steeds niet goed gestart raakt met het volbrengen van je goede voornemens, dan kan je ook altijd professionele hulp inschakelen. Zo kan je bijvoorbeeld beroep doen op een personal coach. Deze kan jou verder helpen in het opstellen van een trainingsschema. Samen met jou gaan ze op zoek naar een workout die haalbaar is voor jou en die past bij je lichaam en interesses. Bij Scava kan je dit soort schema trouwens gratis laten opstellen door onze in-house personal trainers.
Onze Personal Trainers helpen je met het opstellen van een haalbaar trainingsschema

Onze Personal Trainers helpen je met het zoeken naar de perfecte workout voor jou

Laatste nieuws

Communiefeest? Scava viert mee

15-05-2019 | Geplaatst in: Scava Lees meer
Heb je binnenkort een communiefeest of is er al eentje gepasserd? Scava viert mee! Maar liefst 4 dagen lang geven we allerlei cadeaus weg. En ook jij kan er van genieten! Communiefeest! Het is weer de periode van de communiefeesten en de lentefeesten...

4 Trampoline Etiketten die je een gebroken been besparen

18-04-2019 | Geplaatst in: Scava Lees meer
Trampolinespringen is leuk. Maar als je niet goed oplet, kan je jezelf enorm veel pijn doen. Er zijn al heel wat kinderen naar het ziekenhuis gemoeten omdat ze een been gebroken hadden met het springen op een trampoline...

MyFitnessPal, een gratis en goede app om je workout bij te houden?

28-01-2019 | Geplaatst in: Scava Lees meer
Een rekensom…. Minder calorieën innemen dan verbruiken en je valt af, … toch simpel? Het is toch niet te veel gevraagd om na elke maaltijd of tussendoortje te noteren hoeveel calorieën het zijn en op te zoeken uit welke macronutriënten (vetten, koolhydraten...

Batibouwvoordelen op onze Health Mate infraroodcabines

21-01-2019 | Geplaatst in: Scava Lees meer
De selectie Health Mate cabines in onze showroom Koud? Met een Health Mate infraroodcabine heb je altijd een beetje zomer in huis, ook tijdens de koude wintermaanden. Bovendien is ‘t ook nog eens goed voor je gezondheid! De gepatenteerde infraroodstraling van de Health Mate Tecoloy-stralers verzachten spier- en gewrichtspijn, verbeteren je bloeddoorstroming en houden je huid fris en jong...